Weetjes

Een aantal handige weetjes over steenkool.

 1. Zorg voor een regelmatige aanvoer van zuurstof (verse buitenlucht) in de ruimte waar je ketel of haard staat.
 2. Sluit geen deuren en ramen hermetisch af
 3. Verwijder regelmatig het as in je kachel
 4. Laat jaarlijks je schoorsteen en kachel nakijken door een erkend vakman
 5. Overweeg om eventueel een CO detector te plaatsen, maar let er vooral op dat jouw toestel over de norm EK 50291-1 beschikt.

Meer informatie over CO-vergiftiging : Antigifcentrum

Keuze voor je haard of kachel van strak tot retro design

 1. Vergis je niet, naast leuke nostalgische bijna vintage steenkoolkachels, kan je ook kiezen voor een strak design in je steenkool kachel. Op de pagina ‘Wie helpt’ vind je links naar enkele leuke modellen bij fabrikanten.

Hoe steek ik makkelijk het vuur aan?

 1. Begin met een proper rooster
 2. Open maximaal de luchttoevoer
 3. Gebruik niet teveel krantenpapier of maak gebruik van aanmaakblokjes of droog hout
 4. Start met een klein beetje steenkool en giet pas wanneer de kolen gloeiend zijn, extra kolen op het vuur
 5. Regel daarna de luchttoevoer bij

Kies voor Antraciet A

 1. Antraciet A blijft de beste keuze qua steenkool type. Zie hier enkele gegevens van praktische aard i.v.m. de eigenschappen:
  – glanzend zwart met schelpachtige breuk
  – harde tot zeer harde steenkool
  – bij het vallen een heldere glasachtige klank
  – Antraciet A bevat de hoogste koolstofwaarde en heeft dus een laag asgehalte
  – verbrandt langzaam met korte blauwe, niet roetende vlammen.
 2. Bij twijfel: vraag aan jouw kolen- en of kachelhandelaar welke stukgrootte (kaliber) geschikt is voor jouw toestel.

Slakken of Sintel, euh? Wat is dat en hoe voorkom ik het? Slakkenvorming krijg je als je brandende steenkool bij hoge temperatuur plots afkoelt. De assen van steenkool bevatten namelijk een aantal onbrandbare stoffen van minerale aard. Deze resten stollen en vormen bij slechte verbranding slakken.

Je kan dit vermijden door het vuur niet overmatig aan te wakkeren en het ook niet te bruusk te temperen of af te koelen. Leg ook geen te dikke laag steenkolen in je haard, dit brengt een te intense warmteconcentratie in de brandhaard teweeg. Ook een ondergedimensioneerd toestel (een te klein toestel versus de te verwarmen ruimte), kan slakkenvorming in de hand werken. Maak daarom geregeld het toestel asvrij en verdeel de kolen over het volledige verbrandingsoppervlak zodat het vuur helder is. Koel niet bruusk af en onderhoud je toestel, zodat het steeds optimaal verwarmt.

Extra tips

 1. Verwijder regelmatig je as. Dit zorgt voor een betere verbranding
 2. Koop geen te groot toestel, vele mensen overdimensioneren hun verwarmingsinstallatie. Vraag hiervoor raad aan je installateur of kachelhandelaar.
 3. Laat jaarlijks je kachel of haard onderhouden.

  Vooral de schoorsteen is een must. Schenk hierbij aandacht aan jouw verzekeringscontract, dat zoals bij alle andere verwarmingstoestellen een onderhoudsattest vraagt in geval van brand. Raadpleeg jouw kachelproducent voor een installateur of schoorsteenveger in je buurt en vraag expliciet naar jouw onderhoudsattest.

  Voor een schoorsteenveger in je buurt kan je eventueel ook terecht bij info@ubbu-ics.be. Voor het Vlaams en Brussels Gewest, kan je Dhr. Beun Marc (0475/258120) contacteren en voor het Waals en Brussels Gewest staat Dhr. Boland Pascal (0498140030) voor jou ter beschikking.

 4. Sluit je toestel aan op een luchtdichte schoorsteen.
 5. Tips bij aanvang van het stookseizoen
 6. Laat bij de aanvang van het stookseizoen je kachel even goed doorbranden. Zo droogt de schoorsteen uit en kunnen de verbrandingsgassen makkelijk stijgen.