Veelgestelde vragen

Een aantal veelgestelde vragen vind je hierna:

  • 1. Hoeveel steenkool heeft een gemiddeld gezin nodig? Gebruik je steenkool voor het verwarmen van de ganse woonruimte dan moet je rekening houden met een verbruik van 2000 tot 2500 kg. Indien enkel als bijverwarming dan 500 tot 1000 kg. Kies je voor een centrale verwarming d.m.v. een stookketel, zo wordt je verbruik geraamd op 3500 tot 4000 kg.
  • 2. Hoe wordt steenkool geleverd? Je kan nog steeds kiezen voor een levering in een kolenkelder. Echter dat is eerder een oud beeld van hoe tegenwoordig steenkool kan geleverd worden. Zo wordt Antraciet A geleverd in gesloten zakken van 10 of 25 kilogram. Handig om te stapelen en om naar je kachel of haard te dragen.
  • 3. Klopt het dat steenkool de hele nacht doorbrandt? Dat klopt. Steenkool zorgt ervoor dat het vuur van je kachel blijft branden, ook tijdens koude vriesnachten. Geen wonder dat fabrikanten steeds meer en meer modellen introduceren waarbij je hout met steenkool combineert. Zo gooi je wat extra kolen bij de vlammen waardoor je lekker lui kan blijven genieten van je favoriete tv-programma.
  • 4. Heb ik elektriciteit nodig voor als ik verwarm met steenkool? Neen. Steenkool is een energiebron die 100% autonoom werkt. Valt de elektriciteit uit, dan heb je het nog steeds lekker warm en brandt jouw (inbouw)haard of kachel verder. Let wel, elektriciteit is wel nodig voor de automatisering (ventilator) in geval van gebruik van een stookketel.
  • 5. Kan ik steenkool combineren met hout? Absoluut, er bestaan huidig meerdere modellen bij de kachelfabrikanten die de warmte combinatie van steenkool en hout aankunnen. It’s all in the mix… Zo kan je dus basis hout opgooien en het verbrandingsproces verlengen door steenkool toe te voegen of omgekeerd. Het beste van twee werelden…
  • 6. Bestaan er premies voor steenkoolverwarming? Niet in Vlaanderen. Wat wel is, is dat je tegen zomerprijzen (van mei t.em. augustus) je steenkool goedkoper kan aankopen dan in de winter. Je kan zo een ruime voorraad aanleggen.
  • 7. Steenkool staat voor convectiewarmte, wat is het voordeel hiervan? Convectie warmte is een warmteafgifte die de ruimte vult. Dit door middel van luchtstroming van hete lucht. Deze warme lucht zorgt steeds voor een gezellige warmte.
  • 8. Mag ik in een allesbrander Steenkool Antraciet A verbranden? Ja, enkel en alleen indien hij is uitgerust met een voorraadtrechter ( tremel ) en een rooster voor stukgrootten 12/22 of 14/22 of 16/22 en of 20/30 of 22/35 of 24/35 mm. In een allesbrander die niet beantwoordt aan deze criteria wordt best gestookt met een zachtere soort steenkool zoals b.v. antraciet B of Mager.
  • 9. Is er nog voldoende ontginbare steenkool, type Antraciet A? Ja hoor. We kunnen nog verder aan het huidige ritme voor zo een 200 tot 250 jaar.
  • 10. Steenkool en het milieu? Hoe zit dat nu eigenlijk?Zoals bij de meeste brandstoffen, is de zorg voor het milieu ook bij steenkool een belangrijk aandachtspunt. Het is nu eenmaal zo dat de verhouding van de totale ontwikkelende warmte tot de CO2 een vaststaand gegeven is voor welke brandstof ook. Echter zowel aan de basisgrondstof, Antraciet A, als aan de verwarmingsapparatuur voor steenkool werd hard gewerkt om deze milieuvriendelijker te maken. Het K.B. van 12/10/2010 legde hierbij strengere emissievoorwaarden op. Een positieve evolutie dus.