Pelletkachel CV

Een CV pelletkachel is een CV die stookt met pellets in plaats van op gas of olie. Je heeft hier voor de ontsteking van de kachel wel elektriciteit nodig, maar dat is minimaal. De ketel verwarmt water door het verbranden van pellets. Pellets korrels samengeperst zaagsel. Over het algemeen geldt dat het stoken op hout, dus ook zaagsel, CO2 uitstoot neutraal is.

De werking van een pelletkachel

De kachel werkt op verbranding van pellets. Die verbranding wordt aangejaagd door een gloeipen. Door de verbranding komen rookgassen vrij die naar een warmtewisselaar gaan. De hitte uit de rookgassen worden in de warmtewisselaar gebruikt om water te verwarmen of lucht te verwarmen als je een ventilatie CV systeem heeft. Het verwarmde water wordt vervolgens in jouw buizensysteem binnen jouw woning verspreid. De pellets worden via een automatisch systeem in jouw CV ketel gebracht. Hoe hoger je de temperatuur instelt, des te sneller de pellets verbranden. Je kunt een pellet CV ketel combineren met een zonneboiler voor jouw tapwater. Lees verder www.premie-pelletkachel.be.

Plaats

Een pellet CV ketel staat vaak op de begane grond of buiten omdat het een erg zware ketel is en omdat je ruimte nodig heeft voor de opslag en de aanvoer van de pellets. De pellets worden naar de ketel gezogen en erin geplaatst, dus ze moeten in de buurt staan. Als je de ketel buiten zet, kun je via grondleidingen het water naar binnen brengen, dit levert nauwelijks enig warmteverlies op.

Ketel of kachel

Je kunt in plaats van een CV ketel ook kiezen voor alleen een pellet kachel in een ruimte. Bij een kachel wordt alleen lucht verwarmd die door een ventilator de ruimte ingeblazen wordt. Deze ventilator heeft maximaal 40 dB aan geluidsterkte.