Gasketel

Gas als brandstof
Gas als brandstof?
Een gasketel is een CV ketel die voor de verwarming van jouw water gas gebruikt. Gasketels zijn er als vloerketel en als wandketel. Nieuwe gasketels zijn altijd hoge rendementsketels. Een VR ketel, Verhoogd Rendement ketel, is ook een gasketel, maar mag niet meer worden gemaakt omdat deze niet voldoet aan de huidige milieu eisen. Deze eisen zijn een rendement van minimaal 100%. Een VR ketel heeft een rendement tussen de 90% en 100%. VR ketels mogen nog wel worden verkocht. Voor een HR ketel moet de binnenkant van de schoorsteen bekleed zijn met lucht- en vochtdicht materiaal. Soms kan dit niet, waardoor een VR ketel geplaatst mag worden.

Condensatieketel

De condensatie ketel is een ketel waarbij na het verbranden van gas, condens als restproduct overblijft. Gas in jouw CV ketel werkt samen met zuurstof om water te verwarmen. Hierdoor ontstaan weer gassen, die via een kanaal in een (dubbelwandige) afvoerbuis naar buiten worden afgevoerd. Een deel van het gas koelt af voordat het buiten komt, waardoor het neerslaat als condens, kleine druppeltjes water. Dit water stroomt langs de wanden van jouw afvoerbuis terug en heet retourwater. Het retourwater wordt opnieuw verwarmd en gebruikt. Dit is een vorm van rendement die jouw ketel heeft.

HR ketel

Alleen een HR ketel geeft condens, een UHR ketel of een HR-e ketel dus niet. De condens ketel moet voor de afvoer van het condens aangesloten kunnen worden op jouw riool. Hierdoor kan deze ketel niet in alle huizen of op alle plekken geplaatst worden. Mazout ketels kunnen ook condens ketels zijn, condens afvoer geldt dus niet alleen voor gasverbranding.

Solo of combi

HR ketels zijn er in solo ketels, dus alleen voor jouw centrale verwarming, of in combi ketels. De combi ketel verwarmt ook jouw tapwater voor de badkamer en keuken. De meest verkochte HR ketel kost ongeveer €1.500.