CV houtkachel

Hout als brandstof
Hout als brandstof?
Een houtkachel voor jouw CV is een uitstekend alternatief om jouw ruimte tegen lage kosten te verwarmen. Deze kachel is aangesloten op jouw CV systeem, dus jouw radiatoren. De kachel doet 2 dingen, hij verwarmt de ruimte waarin hij staat direct (woonkamer) en hij verwarmt het water voor bijvoorbeeld jouw radiatoren met een warmtewisselaar. In de kachel zit een warmtewisselaar, deze wordt warm door de verbranding van hout. Het water voor jouw radiatoren loopt door de warmtewisselaar heen en wordt warm. Dit water wordt naar de rest van jouw woning verspreid. Je kunt ook een boiler voor jouw tapwater op jouw houtkachel aansluiten. Anders dan een pelletkachel CV bijvoorbeeld.

Veiligheid

Een houtkachel is veilig in gebruik met een overdruk beveiliging en een thermische beveiliging. De overdrukbeveiliging zorgt ervoor dat er niet teveel druk op de CV komt te staan. De thermische beveiliging zorgt voor het op tijd afkoelen van het water als het te heet wordt. De warmte die gemaakt wordt door de verbranding moet worden afgegeven. Dit gebeurt door jouw leidingen met warm water en door het opslaan in een buffervat. Als er niet genoeg warmte kan worden afgegeven en het water heter wordt dan 95 graden, ontstaat er oververhitting. Dit wordt voorkomen door noodkoeling. Noodkoeling stuurt koud water naar jouw leidingen waardoor de temperatuur daalt. Het koelwater wordt afgegeven aan het riool.

Installatie en onderhoud

Het nieuw installeren van een ingebouwde houtkachel brengt veel werk met zich mee. Er moet gebroken en opgebouwd worden en een rookkanaal worden aangelegd. Dit is echter maar eenmalig en met een besparing van 80% op jouw energie rekening en de levensduur van ongeveer 20 jaar is het de moeite waard. Een vrijstaande houtkachel is natuurlijk veel makkelijker te installeren. Er moet een jaarlijkse onderhoudsbeurt plaatsvinden voor de binnensluiting van de deur, het glas en de brandruimte.