Grootste troef van steenkool: continu warmte

Batibouw 2016

Grootste troef van steenkool: continu warmte

 

Voor de meeste grote kachelfabrikanten is Batibouw een unieke kans om de consument aan een kachel te laten ‘voelen’ en om hem de aangename warmte ervan te laten proeven.

Dat vonden ook de ondernemingen Flam, R.V. Distribution (merken Palazzeti, Franco Belge, Godin,…) en Saey. Sinds dit jaar zijn er echter geen brandende steenkoolkachels meer te vinden op Batibouw, maar bovenstaande merken blijven wel erg interessante toestellen aanbieden. Dit jaar werd onze aandacht vooral getrokken door Saey, dat er vorig jaar niet bij was. Zijn verwarmings- en kachelactiviteiten werden overnomen door Unifire, het zusterbedrijf van Fero, dat ruim 24 jaar ervaring heeft als groothandel in kachels, open haarden en toebehoren. Met Fero konden we al rekenen op een erg stabiel klantenbestand in de Benelux, vertelt Patrick Bauwens, die Saey vertegenwoordigde op het bouwsalon. We wilden onze moderne stalen kachels aanvullen met modellen in gietijzer. Die hadden we nog niet in ons assortiment en vandaar dus onze overeenkomst met de familie Saey.

Patrick Bauwens voegt eraan toe dat hij rotsvast gelooft in gietijzeren kachels. Hij somt de kenmerken op van twee hout-kolenkachels die op zijn stand werden tentoongesteld: de Saey 92 (vermogen 5-14 kW; rendement 77%). De grote vultrechter van deze kachel maakt het mogelijk om een grote hoeveelheid kolen bij te vullen zodat het toestel rustig meerdere uren verder kan. Het schudrooster en de ruime aslade zijn gemakkelijk te hanteren. Net voor de overname van Saey werkte Fere al aan de ontwikkeling van een gietijzeren hout-kolenkachel. De Castor Duo (vermogen 4-10 kW; rendement 80%) werd opgenomen in de Saey-catalogus… en op Batibouw.

Steenkool blijft het goed doen in België, vertelt Patrick Bauwens. Dat is ook het geval in het Vereningd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk, landen naar waar we de Saey-producten willen exporteren. Het voordeel van kolen ten opzichte van hout is het gebruiksgemak en de autonomie. Kolen leveren een continue warmte.

 

“Pellets zijn volwassen geworden”


Drie jaar geleden, toen de energieprijzen zo hoog waren, wilde iedereen een pelletkachel, weet Patrick Bauwens nog. Pellets waren een echte hype! Toen de energieprijzen weer daalden, stabiliseerde de vraag. De markt is volwassen en stabieler geworden. Die volwassenheid uit zich ook in het uiterlijk van de pelletkachels. Ze lijken steeds meer op houtkachels.

En ook de ontwikkeling van verwarmingsketels op pellets staat niet stil. Na de twee trapsgewijs geplaatste verwarmingsketels op houtkorrels (WTH 70-110 kW en WTH 150-200 kW) in de abdij van Grimbergen stelde Hargassner op Batibouw een verwarmingsketel op pellets voor voor de centrale verwaming van woningen (NanoPK 6-22 kW). Deze lagetemperatuurketel is uitermate geschikt voor perfect geïsoleerde lage-energiewoningen, vertelt Emmanuel Decock, technisch-commercieel assistent bij Hargassner. De ketel is uitgerust met een warmtewisselaar met ‘tegenstroom’, waardoor de werkingstemperatuur afhankelijk van de behoeften schommelt tussen de 38 en de 75°C. Hierdoor wordt het energieverlies tot een minimum beperkt bij een rendement van meer dan 95%.

Ook Total was met z’n Xylets aanwezig op Batibouw en gaf daar het startschot voor z’n nieuwe dienst ‘Heating in the box’, een verwarmingssysteem dat gevoed kan worden met houtpellets. Meer daarover in de volgende edities van ‘Vaste brandstoffen’.

 

 

ref.
Artikel uit ” Brandstoffen”
Uitgeverij Brafco